Warning: Undefined variable $default_menu_align in /customers/b/7/1/coplus.info/httpd.www/wp-content/themes/mesmerize-pro/pro/inc/header-options/navigation-options/nav-bar.php on line 1349

Strategisch onderhandelen bij de overheid

Strategisch onderhandelen bij de overheid

Strategisch_onderhandelen

Succesvol onderhandelen omvat veel meer dan het inzetten van vaardigheden. Het wordt bepaald door jouw persoonlijke vaardigheden. Hoe sterk ben jij in het omgaan met dilemma’s en kies je ervoor om samen te werken of te vechten?


We onderhandelen in het dagelijks leven over keuzes die we maken. Onbewust besteden we dus veel tijd aan onderhandelen maar we staan hier lang niet altijd bij stil. Pas als het gaat om belangrijke zaken zoals het aangaan van een contract met een werkgever denken we concreet aan onderhandeling als vaardigheid. Deze vaardigheid heeft dan vaak een serieus imago. Maar feitelijk passen we dezelfde vaardigheden toe als wanneer we onze partner uitleggen dat we niet op zijn verzoek kunnen ingaan. We gaan er vanuit dat bij grote gebeurtenissen de tegenpartij wel mee zal denken en eerlijk meedoet in de onderhandeling. Achteraf hebben we dan een ontevreden gevoel omdat de onderhandeling niet het resultaat boekt dat we verwachtten. 

Hoe komt het dan toch dat we in de ene situatie veel sneller toegeven dan dat we zouden willen, terwijl we in een andere situatie sterk vasthouden aan ons eigen belang? We passen toch dezelfde vaardigheden toe?

Succesvol onderhandelen omvat veel meer dan het inzetten van vaardigheden. Het wordt bepaald door jouw persoonlijke vaardigheden. Hoe sterk ben jij in het omgaan met dilemma’s en kies je ervoor om samen te werken of om te vechten. Je leert er alles over in de training Strategisch onderhandelen bij de overheid is opgebouwd uit 2 lessen.

Kijk op de website van de Bestuursacademie voor meer informatie over deze door mij ontwikkelde training.