Warning: Undefined variable $default_menu_align in /customers/b/7/1/coplus.info/httpd.www/wp-content/themes/mesmerize-pro/pro/inc/header-options/navigation-options/nav-bar.php on line 1349

Vergaderen met energie

Vergaderen met energie

Niks zo fijn als vergaderen. Vrijwel iedere medewerker die je vraagt naar vergaderervaringen zucht dat het altijd op hetzelfde neer komt en hekelt de saaie standaard, slecht georganiseerde werkoverleggen. Daarom ook niet zo vreemd dat er veel boeken over dit onderwerp zijn verschenen. Met interessante titels als Ongewoon goed vergaderen. Hier leer je wat je als team anders kan doen………!

Agile en Scrum

Waar het gaat om zelfsturende teams en daily stand up meetings zijn de ervaringen beter. Hoewel; niet altijd. Niet elke organisatie heeft zich toegelegd op Agile werken en Scrum. Methodes die ik in dit artikel buiten beschouwing laat.

Vernieuwing

Onlangs verzorgde ik een training met als doel verandering van het vergaderproces. En vooral de behoefte aan vernieuwing. In de voorbereiding van de training las ik een artikel met verschillende vergadervormen. Maar liefst 13 verschillende vormen werden beschreven en bedrijven die hier positieve ervaringen mee hebben werden genoemd.

De schrijver had een frisse objectieve kijk op vergaderen. Veel methodes zijn bekend zoals #Durf te vragen of de Fish Bowl methode. Maar we zijn gaan oefenen, stap voor stap met aandacht, zonder aannames en met duidelijke vergaderafspraken. De uiteenlopende werkvormen uit het artikel maakte dat men weer fris tegen vergaderen aankeek. De energie en positiviteit die vrij kwam in de groep bewezen dat vergaderen inspirerend en interactief kan zijn als je de juiste vorm kiest!

Tsja en wat is dan de juiste vorm? Nou, die is er niet! Zoals de Contingentie theorie niet één juiste manier van organiseren kent.

Er zijn oneindig veel vormen. Het gaat erom dat je als vergadergroep in staat bent om een vorm te kiezen die aansluit bij het doel dat je wilt bereiken en dat je volop durft te experimenteren met nieuwe vormen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud.

Kennis van uiteenlopende vormen en kenmerken helpt hierbij. Inbrengen en experimenteren met een alternatieve vorm maakt dat er energie vrij komt en de deelnemers geïnspireerd raken. Het brein krijgt zuurstof. En men staat open, de voorwaarde voor een vruchtbaar overleg.

Kies een vorm die aansluit bij het doel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *