Warning: Undefined variable $default_menu_align in /customers/b/7/1/coplus.info/httpd.www/wp-content/themes/mesmerize-pro/pro/inc/header-options/navigation-options/nav-bar.php on line 1349

Een pleidooi voor rijke teksten

Een pleidooi voor rijke teksten

Onlangs schreef ik een synthesetekst over het aanbieden van rijke teksten in het schoolvak Nederlands. Naar mijn idee kun je als docent meer doen met een rijke tekst.

Wat is een rijke tekst? Dit is een onbewerkte tekst, een oorspronkelijke tekst uit een boek, een folder of een andere bron. Zonder dat deze is aangepast zoals bij begrijpend lezen-teksten het geval is.

In mijn lespraktijk ervaar ik dat leerlingen zelfstandig lezen in een leesboek plezierig vinden. Leerlingen ervaren rust en concentratie in de klas. Bovendien vinden leerlingen het prettig om te worden voorgelezen en teksten te bespreken. Ze luisteren aandachtig. Leerlingen lijken hiermee rijke teksten interessant te vinden. Structureel kunnen we in het vak Nederlands meer met rijke teksten doen. Dit heeft een positief effect op de kennis van taal en tekstbegrip en zorgt voor het verbeteren van de vaardigheid om langere teksten en boeken te kunnen lezen. Een pleidooi voor rijke teksten.

Wil je de volledige synthesetekst lezen? Mocht je het interessant vinden. De volledige tekst is hier beschikbaar.