Warning: Undefined variable $default_menu_align in /customers/b/7/1/coplus.info/httpd.www/wp-content/themes/mesmerize-pro/pro/inc/header-options/navigation-options/nav-bar.php on line 1349

Creatief schrijven

Creatief schrijven

Schrijven gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer en soms moet je een aantal hobbels nemen om te komen tot een heldere tekst. Het leuke aan creatief schrijven, ✍️ vind ik, is dat het niet zozeer gaat om het produceren van een heldere tekst maar veel meer om het proces van schrijven an sich. Het formuleren van je gedachten op papier.

De afgelopen maanden heb ik een module Creatief schrijven gevolgd. Aan de hand van verschillende technieken en creatieve werkvormen was het de opdracht om verhalen te schrijven. Uiteindelijk ontstond er daarna een schrijfdossier vol verhalen. Op zich niet iets heel speciaals; alleen het bijzondere vond ik wel dat ik ineens overal een verhaal in zag. Gewoon zomaar in de trein bijvoorbeeld.

Trein

Zo zat ik in de trein tegenover een mannelijke medereiziger met een mondkapje en daar startte in mijn hoofd prompt het begin van een verhaal. ‘Hij had geen zin om naar zijn vriendin te gaan.’ ‘Hij at een broodje worst gemaakt door zijn moeder. Maar de combinatie van worst en een lichtblauw mondkapje was niet heel smakelijk. De conductrice, die minstens 15 jaar ouder was, keek hem net te lang aan. ‘Wilde ze hem aanspreken op zijn eetgedrag?’ ‘Geef me je kaartje, zei ze fluisterend.’ ‘Er ontstond een band tussen de NS medewerker en de eenzame mannelijke reiziger met het broodje worst.’ Goed tot zover; dit was dus zo’n voorbeeld.

Kassa

Op een gegeven moment stond ik vlak voor de les creatief schrijven, die ik s’avonds zouden hebben, in de rij van kassa 2 bij Albert Heijn en Ja hoor. Daar was weer opeens een levendig voorbeeld van een situatie die ik had willen beschrijven. Het wierp zich gewoon zo uit het niets aan mij op. Toch heb ik ervaren dat het formuleren van mijn gevoel en gedachten op papier zeker niet eenvoudig is. Maar de weg er naartoe was inspirerend. Het leuke was ook dat ik feedback van medestudenten ontving op mijn teksten. En vice versa.